Tidsinställtinlägg - Olika bett, del 3

Olika bett del 3.


Jaktkandar (Kimblewickbett) Är som ett rakt bett med tungfrihet. Rids med kedja. Har en liten överskänkel, man sätter alltså inte sidostycket i D-ringen utan i en liten ring ovanför. Bettet har en viss hävtångsverkan. Finns liknande bett som är som ett traditionellt tränsbett, men ofta med leder och bara en överskänkel utan kedja, de exemplaren används en del inom travet. Har även hört att många använder sig av jaktkandaret till körning. Ett bra alternativ då hästens gillar stångbettets mundel bättre än tränsbettens, men när man själv fortfarande inte vill rida med skänkelbett.


Pessoabett Ett så kallat hissbett, som rids utan kedja. Ger inte den hävtångsverkan man bör sträva efter, pga avsaknaden av kedjan och de löpande ringarna, som försvårar signalerna. Anledningen till att det är ett hissbett (och inte ett stångbett, som många misstar det för) är pga att den saknar skänklar, utan bara har en löpande ringar. Utan kedja så hissas bettet upp i munnen och ger mycket mer tryck på hästens mungipor - som då ber hästen bakåt, samtidigt som att de nedåtgående ringarna ger ett tryck i nacken - som ber hästen nedåt. Slutresultet på denna dåliga kombination är ofta en häst som går bakom hand. Detta kan inte ryttarens hand, hur mjuk den än är, ta bort eller förmildra särskilt mycket, effekten är fortfarande densamma, oavsett vilket tygeltag du tar. Pessoabetten oftast två/tredelade, men ett rakt pessoabett rekomenderas hellre, då avsaknaden av kedjan gärna försvårar bettets signaler en hel del och obehag kan lätt uppstå när mundelen är ledad. Det är ofta ingen bra kombination med ledade bett och skänklar när man inte använder kindkedja, vilket faktiskt är nödvändigt då man rider på skänkelbett. Gillar hästen inte kedjan, kan man istället ta hjälp av ett curb strap i läder. Det var inte Nelson eller Rodrigo Pessoa som kom på bettet i fråga, utan de lånade bara ut sitt namn till det, vilket de idag sägs skämmas för. Pessoabettet är från början ett körbett, men har haft stort inflytande i ridningen.



Pelhambett Ett så kallat "ihopsatt kandar". Man ville kunna rida på ett bett, men samtidigt få de två delarna av kandaret - tränbettet och stången. Tränsbettet att böja och lösgöra med och stången att vägleda med. Dock anses det inte som en jättelyckad kombination. Rids på dubbla tyglar eller delta som är en rem man sätter mellan de båda ringarna, så att man bara behöver rida på en tygel. Rekomendationen ligger ändå på att rida med dubbla tyglar för att bettet inte ska bli för tvetydigt. Ett relativt vanligt bett, men används ofta som variation mot tränsbettet.

Det var del 3 i "olika bett" den sista delen tyvärr! Hoppas detta var lite lärorikt om dom olika betten! Kommer en speciallare om betten senare...så håll ögonen öppna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0