Tidsinställtinlägg - Olika bett, del 2

Olika bett 2.
Skänkelbettet, till skillnad från tränsbetter som  en av de skarpare betten. Själv tycker jag egentligen inte att man kan påstå att detta bett är skarpare än tränsbetten. snarare tvärtom. Eller vad jag menar är att i rätt händer så är skänkelbettet enligt mig ett snällare och dessutom mycket mer effektivt allternativ än tränsbettet. Skänkelbettet till skillnad från tränsbettet verkar inte bara i hästens mun.

skänkelbettet har en överskänkel, som är fäst vid huvudlagets sidostycken, och en underskänkel, som tyglarna är fästa vid. En kindkedja är fäst på vardera sidan av bettet och ligger mot undersidan av hästens underkäke. När man tar i tygeln kommer underskänklarna att föras i tygelns tiktning. Det gör att bettets  tryck mot lanerna i hästens mun ökar.
Samtidigt vrids hela bettet lite i hästens mun. Bettets överskänkel förs då framåt, vilket sträcker huvudlaget och skapar ett tryck mot hästens nacke. Vridningen sträcker också kindkedjan, som då pressas mot hästens underkäke. Tygeltagen kommer härigenom inte bara att verka direkt i hästens mun, utan skapar samtidigt tryck mot hästens laner, underkäke och nacke. Sammantaget ger detta hästen en impuls att föra fram sin panna och sänka sitt huvud.
Skänkelbettet är därigenom väl anpassat till just de hästar som tränsbettet får en lite felaktig funktion på, dvs de hästar som höjer sitt huvud för mycket och kortar av halsens överlinje. Eftersom stångbettet ger hästen en impuls att föra fram sin panna får dessa hästar hjälp att länga ut sin överlinje. När överlinjen längs blir det också lättare för hästen att följa bettet och sänka sitt huvud.
Beroende på bettets tyngdpunkt hjälper det hästen att placera sitt huvud lite annorlunda. Bettets tyngdpunkt känner man om man låter bettets mundel vila på fingrarna och ser om bettet då ställer sig helt lodrätt eller om det lutar lite åt något håll. Ställer sig bettet helt lodrätt så kommer trycket från kindkedjan att upphöra när hästen har sitt huvud i lodplan. Ställer sig bettet istället med underskänkeln något framför lodplan så upphör trycket från kedjan när hästen har nosen något framför lodplan. Ställer sig bettet med underskänkeln bakom lodplan så finns det kvar lite tryck från kedjan även när hästen har huvudet i lodplan. Förenklat kan man säga att bett med tyngdpunkten så att underskänkeln vill hamna framför lodplan är bra för hästar som har lätt för att hamna med nosen lite bakom handen och bett med tyngdpunkten så att underskänkeln vill hamna framför lodplan är bra för hästar som har lätt för att hamna lite över handen. Alla de bett som säljs på den här sidan har tyngdpunkten så att bettets underskänkel vill hamna en aning framför lodplan och hjälper alltså till att motverka att hästen hamnar bakom handen. Den här effekten av skänkelbettets tyngdpunkt ska dock inte överdrivas. Det viktigaste är hur ryttaren använder hjälperna och framför allt i vilket ögonblick ryttaren ger eftergift på tygeln.

Det finns ju självklart även många olika varianter av skänkelbett. De vanligaste  är tvådelat, tredelat och rakt.
De tvåtelade har den skarpaste effekten eftersom det precis som det tvådelade tränsbettet viker sig i hästens mun och på så sätt ger ett tryck i gommen. Detta tryck förstärks dessutom ytterligare av kindkedjan.
Samma sak med det tredelade, enda skillnaden är att det formar sig mer efter hästens tunga och på så sätt inte ger en lika skark kant mot gommen.
Det raka bettet skapar inget tryck i hästens gom överhuvudtaget eftersom att det inte har några brytpunkter.
Detta gör att du varken kan böja eller styra din häst med hjälp av detta bett. Därför ska detta bett endast användas på hästar som förstår vikt och skänkelhjälper helt och hållet.

Sjävklart är det olika från häst till häst vilket bett man trivs bäst med(eller rättare sagt vilket bett Du Och Din häst trivs bäst med, men jag anser ändå att skänkelbettet är ett mildare bett än tränsbettet. Detta på grund av att skänkelbettes effekter är mer fördelade. Istället för att allt tryck kommer i hästens mun så fördelas trycket till nacke, underkäke, laner, tunga och mungipor vilket gör det lättare för många hästar att förstå. Dessutom behöver man då inte heller ta lika hårda tag i tygeln vilket gör att belastningen och trycket av hästens mun blir mycket mycket mindre. Skänkelbettet är dock ett bett som om det missbrukas kan leda till katastrof. Därför skall detta bett endast användas av rutinerade ryttare som har kontroll över sina händer!!
Här kommer lite bilder av olika sortes skänkelbett:





Det var den 2 delen av "olika bett". Hoppas ni lärde er något nytt och tagga del 3!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0