Tidsinställtinlägg-Olika nosgrimmor!

Nu är jag i stallet och hare gött! Så nu kommer ännu ett tidsinställt inlägg från mig, så ni har något att läsa! ;)
Ja kommer ta upp dom vanligaste nosgrimmorna och berätta lite om dom! (Källa: google)

Aachennosgrimma
Aachennosgrimman är nog den vanligaste och mest använda nosgrmman. Används flitigt av såväl dressyrryttaren (i de högre klasserna används dock en vanlig engelsk nosgrimma, likadant som ovan fast aachenremmen runt mulen är "bortplockad) som hoppryttaren.
Bruksanvisning:
Nosgrimman omger och stänger igen hästens käke, och bör inte sitta längre ner än på bilden. Det är det vanligaste felet jag ser på många som använder aachennosgrimman - den sitter för långt ner. Den skall sitta innanför sidustyckena och strax under där käkbenet/ganaschen slutar.
Aachenremmen (nosremmen) sitter under bettet och har två funktioner - att hålla ihop munnen om hästen gapar och att tillrättavisa bettet.


Pullarnosgrimma
Pullarnosgrimman används ofta i hopp- och fälttävlanssammanhang. Förr var den vanligare på hopptävlingar men nu är nog aachen vanligare.
Pullarnosgrimman fungerar så att plattan på nosryggen ger ett tryck, och används främst på hästar som pullar (därav namnet). En häst som pullar blir stark och ligger på/drar (pull på engelska = dra).
Bruksanvisning:
Pullarnosgrimman har alltså en platta som skall sitta så högt upp på nosryggen som möjligt (på bilden har den glidit ner, ca 3-4 cm). Man får tänka på att ringarna på sidorna skall sitta bakom kanten av käkbenet, så den inte ligger därpå och irriterar hästen. Den övre remmen fästs innanför sidostyckena och den nedre under bettet och har ungefär samma effekt som aachenremmen.


Remontnosgrimman "Hannoveransk nosgrimma"
Remontnosgrimman är en nosgrimma som många tycker är ful (många förknippar den med ridskola) - men den är kanon. Den är utomordentlig för unghästar, då den inte ger något tryck förutom runt munnen där nosgrimman håller ihop mycket mer än exempelvis ett aachen med aachenrem. Det finns alltså inget tryck på nosryggen som de tidigare nosgrimmorna. En mycket omtyckt nosgrimma för min del, fungerar toppen på de flesta hästar.
Bruksanvisning:
Nosgrimman bör inte sitta alltför långt ner på mulen, den skall inte störa hästens luftvägar. Viktigt är det dock att inte spänna denna nosgrimma för hårt, men heller inte för slappt så att hästen kan gapa fritt ändå. Remontnosgrimmor med justerbar "överdel" (som på bilden) är kanon, då många "överdelear" ofta brukar vara lite för långa. Även denna nosgrimma lägger bettet tillrätta.

Det var lite "bra o veta" om dom vanligaste nosgrimmorna! Hoppas ni lärde er något nytt! :D






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0