Tidsinställtinlägg - Olika bett, del 1

Olika bett, del 1.
Som de flesta som rider vet så finns det en hel uppsjö av olika bett att välja mellan på dagens ridsportmarknad. Och om man inte riktigt vet
hur de alla olika betten verkar och fungerar (man kanske i vissa fall inte ens vet vilken typ av bett man är ute efter) så kan det lätt uppstå problem. I detta inlägg tänkte jag beskirva lite vad de olika betten har för funktion i hästens mun. Jag tänkte ta upp de vanligaste betten.


Tränsbetten















Vi börjar helt enkelt med det vanligaste av alla bett. Det Tvådelade Tränsbettet
Detta är något av de som de flesta kallar för ett av de mildaste betten. Eftersom det saknar skänklar så har det ju ingen hävstångeffekt vilket gör att det uteslutande verkar i hästens mun.
Bettet verkar på så sätt att när ryttaren tar i tyglen så ger det tryck mot hästens tunga och i mungiporna, men även lite i gommen eftersom att bettet delar sig och skapar en kant mot hästens gom då bettet trycks uppåt av tungan.
Eftersom att tygeltagen går direkt från hästens mun i riktning mot ryttarens hand så verkar tränsbettet lite olika beroende på om hästen har huvudet högt eller lågt. Om hästen håller huvudet lågt så har bettet en något uppresande verkan. Om hästen däremot har huvudet högt så kan bettet -istället för att ge hästen en impuls att sänka sitt huvud- be hästen att dra ihop sin hals så att den blir ännu kortare.
Därför så är tränsbettet ett bra allternativ till hästar som gärna går med huvudet något lågt.


Enda skillnaden mellan tvådelat och Tredelat Tränsbett är att det inte ger lika mycket tryck i gommen på hästen. Det finns även bett som är fyr, och till och med femdelade (dessa är dock inte särskilt vanliga). Dessa har samma effekt som det tredelade bara att de ligger mer ostabilt i hästens mun och att trycket i gommen blir ännu mindre eftersom att bettet formar sig efter hästens tunga.


D-ringsbettet som används en hel del på galopphästar har tillskillnad från de tidigare nämda betten en viss hävstångseffekt. Dock väldigt liten.
D-ringsbett eller galoppbett, ger viss hävstångseffekt, vilket kan vara bra om hästen pullar. Utformningen på ringarna hindrar även från att nypa hästen i mungiporna.


Det var del 1 i "olika bett" hoppas ni är sugna på del 2 & 3? :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0