kallblodiga travaren !

Kallblodstravaren, eller den kallblodiga travaren, är ett samlingsnamn för de travare som finns bland de kallblodiga hästraserna nordsvensk,dölehäst och finskt kallblod. Dessa raser har korsats mycket med varandra för att få fram en lite kraftigare travare än den varmblodiga travaren. Det finns även en del exemplar av de kallblodiga travarna som är renrasiga nordsvenskar, dölehästar eller finska kallblod. Skandinavien är de enda länder i världen med kallblodstravare och travlopp för kallblod har funnits ända sedan slutet på 1800-talet.

Kallblodstravaren används huvudsakligen i travsammanhang. Den travtränas och tävlas på professionell nivå i Sverige, Norge och Finland. En känd kallblodstravare är Järvsöfaks som tränas av Jan-Olov Persson. När tävlingskarriären är över får många kallblod ett nytt liv som ridhäst.

Kallblodstravarens exteriör medför att den passar extra bra för akademisk ridning, eftersom den är smidig, känslig och har lätt för högre grad av samling, som är en central del i denna filosofi. Den kan hoppa smärre hinder och gå lätta dressyrklasser, men kan sällan hävda sig i de högre klasserna. Kallblodstravaren har liksom nordsvensken haft det svårt sedan delningen på 60-talet. Idag ligger den också och balanserar på gränsen till utrotningshotning med endast ca 500 föl per år. År 2003 fanns ca 7 000 kallblodstravare.

Kallblodstravaren kan vara allt ifrån mycket kraftig till lätt och smidig. De vanligaste färgerna är brun, mörkbrun, svartbrun och ibland fux, men de kan också vara t.ex blacka eller borkar (gulbrun). Mankhöjden är oftast cirka

145-165 cm.

 

 

 

 

 

 

hitta inga bra bilder



källa : wikipedia

 

 





 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0